Τα ρομποτικά συστήματα στην παραγωγή των βιομηχανιών και η τεχνητή νοημοσύνη σε επιχειρήσεις είναι το παρόν και το μέλλον.
Του δημοσιογράφου Νικόλα Ταμπακόπουλου
πηγή: www.liberal.gr
«Η ταχύτητα είναι το νέο δολάριο στην αγορά» δήλωσε ο Marc Beniof, CEO της Salesforce για να περιγράψει τις αλλαγές που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στο διεθνές επιχειρείν. Και πράγματι, αν κανείς προσθέσει στην εν λόγω δήλωση του έμπειρου διευθύνοντος συμβούλου τη λέξη ποιότητα, έχει μια πλήρη περιγραφή του στόχου της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
Μέσω των αυτοματοποιημένων και ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγή επιτυγχάνεται η μέγιστη ποιότητα και ταχύτητα στην παραγωγική διαδικασία, μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης και big data η μέγιστη ανάλυση δεδομένων που βελτιώνουν την ποιότητα των παραγώμενων προϊόντων, ενώ η χρήση έξυπνων τρόπων διασύνδεσης δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για απομακρυσμένο management της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή και τη διάθεση των προϊόντων που παράγονται σε ένα εργοστάσιο. Όλα τα παραπάνω συστήνουν το λεγόμενο «smart factory», ένα σύστημα δηλαδή που χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και ρομποτικά συστήματα αποτελεί το παρόν και το μέλλον των βιομηχανιών.
Όπως δηλώνει ο Γεράσιμος Γερολυμάτος, General Manager της Gizelis Robotics, «οι βιομηχανίες μέσω των ρομποτικών συστημάτων μπορούν να παράξουν στις βάρδιες που έχουν οργανώσει τον μέγιστο αριθμό των προϊόντων, με συγκεκριμένη ταχύτητα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα ρομποτικά συστήματα βελτιώνουν την εσωτερική λειτουργία της βιομηχανίας και την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται, κάνοντας εργασίες με ασύλληπτη ακρίβεια», ενώ προσθέτει πως «η ανθρώπινη παρουσία δεν υποκαθίσταται στην παραγωγική διαδικασία, αντιθέτως οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται πάνω στη χρήση και τη διαχείριση των ρομποτικών συστημάτων. Υπάρχει δηλαδή μια αλλαγή ρόλων εποπτείας».
Η πανδημία, όπως αναφέρει ο κ. Γερολυμάτος επιτάχυνε τις εξελίξεις και «μετά το πρώτο lockdown παρατηρήσαμε μια μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες ρομποτικών συστημάτων, ιδιαίτερα στον κλάδο του fmcg, των φαρμακευτικών και μεταποίησης», ενώ αποκαλύπτει πως «η εταιρεία μας καινοτομεί και θα λανσάρει ακόμα μια χρήσιμη τεχνολογία απολύμανσης όπως αυτή του Robotsafe που ανακοινώθηκε πρόσφατα». Επίσης θα ανακοινωθεί μια καινοτόμα πρόταση για τη διεθνή αγορά, για την οποία δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες».
Ένα από τα πρώτα εργοστάσια που υιοθέτησαν συστήματα ρομποτικής και αυτοματοποιημένων διαδικασιών, είναι αυτό της Calpak. Όπως διηγείται ο Παναγής Κωνσταντινίδης, συνιδιοκτήτης της βιομηχανίας, «από το 2013 είχαμε ξεκινήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής μας βιομηχανίας. Τότε παραγγείλαμε τα πρώτα δύο ρομποτικά συστήματα και εφόσον λειτούργησαν σωστά, συνεργαστήκαμε με την Gizelis Robotics και αναπτύξαμε τα έξυπνα συστήματα στην παραγωγή. Πλέον έχουμε 21 ρομπότ, δηλαδή ένας ρομποτικός βραχίονας ανά δύο εργαζομένους. Οι ταχύτητες παραγωγής βελτιώνονται, ενώ η ποιότητα αυξάνεται».
Η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε συνεργασία με την Cosmote και την Ericsson για τη διαμόρφωση ιδιωτικού δικτύου 5G. «Μέσω αυτού του δικτύου παρακολουθούμε online όλα τα δεδομένα του εργοστασίου, μοντελοποιούμε την παραγωγή και ζωντανά βλέπουμε την παραγωγικότητα του εργοστασίου. Στην ουσία αναλύεται ένας αλγόριθμος, ο οποίος μας δείχνει που αντιμετωπίζει προβλήματα η παραγωγή, και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης προλαμβάνουμε ζητήματα που ίσως προκύψουν στην παραγωγική διαδικασία», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ποια είναι όμως η σημασία και αξία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης; Όπως εξηγεί ο Αλέξης Νικολαϊδης, Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Δικτύων και Περιφερειακής Πολιτικής του ΣΕΒ, «η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν πιο αποδοτικά, εύκολα και γρήγορα. Αν και οι ψηφιακές τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής, η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης δεν είναι η τεχνολογική παράμετρος αυτή καθαυτή. Το πραγματικό disruption προέρχεται από την αξιοποίηση των δεδομένων των επιχειρήσεων και τη δημιουργία αξίας από αυτά. Τα δεδομένα αποτελούν το καύσιμο της νέας εποχής, και η αξιοποίησή τους σε έναν οργανισμό προϋποθέτει οργανωτική ευελιξία, συνεχή ροή πληροφοριών, δεξιότητες, συνεργασία μεταξύ όλων των μερών και διάθεση για αλλαγή. Οι data-driven επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εργαλεία ανάλυσης, απολαμβάνοντας έως 35% μείωση χρόνου των εργασιών παραγωγής, έως 25% μείωση αποθεμάτων, έως 3% αύξηση εσόδων. Με ολιστική προσέγγιση, δημιουργούν ένα δυναμικό μοντέλο λειτουργίας, όπου η αυτοματοποιημένη γραμμής παραγωγής αποτελεί μέρος ενός οργανισμού που λειτουργεί βάσει δεδομένων, και όπου ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή διάδραση με τεχνολογικά συστήματα».
Σε ό,τι αφορά στην αποδοτικότητα της παραγωγής από αυτοματοποιημένα συστήματα και τη ρομποτική, ο ίδιος συμπληρώνει πως «στο χώρο της παραγωγής, η αξιοποίηση ρομποτικών συστημάτων συνεισφέρει στη δημιουργία αυτόνομων μονάδων, οι οποίες προβαίνουν σε καλύτερη διαχείριση ποιότητας, ταχύτερες διαδικασίες πρωτοτυποποίησης, προληπτική συντήρηση, αυτοματοποιημένη διαχείριση αποθεμάτων και πρώτων υλών, βέλτιστο προγραμματισμό παραγωγής. Ενδεικτικά οφέλη, αφορούν: 7-12% λιγότερες δαπάνες ελέγχων ποιότητας και φύρας, 30% λιγότερο χρόνο από το σχεδιασμό ως τη μαζική παραγωγή, 60% περισσότερο παραγωγικό χρόνο μηχανημάτων, 5-10% λιγότερες δαπάνες συντήρησης, 10-20% βελτίωση της ροής παραγωγής, 20-30% μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών. Όμως, η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογικών λύσεων αποτελεί μια πτυχή του μετασχηματισμού, καθώς η ψηφιακή μετάβαση θεμελιώνεται επίσης στη στρατηγική, τις ψηφιακές δεξιότητες και την οργανωτική ευελιξία».
Πώς όμως θα είναι η βιομηχανία διεθνώς στο μέλλον; «Η εικόνα της βιομηχανίας του μέλλοντος θα είναι αρκετά διαφορετική από τη σημερινή. Το μέλλον της βιομηχανίας είναι ψηφιακό και η λέξη κλειδί είναι η «διασυνδεσιμότητα». Τα όρια του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου συγχέονται, για να αναδειχθούν τα κυβερνοφυσικά συστήματα. Οι βιομηχανικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μια μορφή ψηφιακών κυψελών, όπου όλα τα τμήματα θα διασυνδέονται, ανταλλάσσοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, και όπου οι αποφάσεις στον φυσικό κόσμο θα λαμβάνονται βάσει τεκμηριωμένων και κατάλληλα δομημένων πληροφοριών στο ψηφιακό ισοδύναμο», δηλώνει ο ίδιος.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, έχουν εκτός των βιομηχανιών, άμεσες επιπτώσεις και στα logistics των επιχειρήσεων. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες στα κέντρα αποθήκευσης και διαλογής, εξοικονομούν χώρο, χρόνο και αυξάνουν την ένταση με την οποία ικανοποιούνται οι καταναλωτές. Άλλωστε η πανδημία του κορoνοϊού αύξησε κατακόρυφα τις παραγγελίες μέσω του e-commerce, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση των όγκων που διακινούνται μέσω των logistics centers. Ο Αντώνης Ποταμίτης, ιδιοκτήτης της WPS σημειώνει πως «όλες οι εταιρείες πλέον επενδύουν στα αυτόματα συστήματα διαλογής. Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών φέρνει εξοικονόμηση χρόνου και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Η μηχανή κάνει εργασίες που ο άνθρωπος δεν μπορεί, ο κλάδος των logistics σε μία πενταετία δεν θα έχει καμία σχέση με την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην αγορά διεθνώς».