Δελτία Τύπου

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ METAL MACHINERY 2018

Αθήνα 27 Νοεμβρίου 2018

Η ελληνική βιομηχανία, έχοντας ισχυρό παρόν και ελπιδοφόρο μέλλον, μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία, παρέχοντας ποιοτικές και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η πρώτη ελληνική βιομηχανική έκθεση βιομηχανικού εξοπλισμού, τεχνολογιών παραγωγής και επεξεργασίας μετάλλου Metal Machinery 2018, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου και ήδη αναδείχθηκε σε θεσμό για τον τεχνικό και βιομηχανικό κλάδο.

Οι αξιόλογοι εκθέτες αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες αγκάλιασαν με πρωτοφανή συμμετοχή την έκθεση που φιλοξενήθηκε στο Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Νοέμβριο του 2020, στην 2η διοργάνωση της Metal Machinery, με ακόμη περισσότερες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επί 3 ημέρες, οι 103 υψηλού επιπέδου εκθέτες, έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες στελέχη βιομηχανιών και μεταποιητικών επιχειρήσεων, βιοτέχνες και επαγγελματίες του κλάδου της παραγωγής, να δουν από κοντά τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας μετάλλου και προϊόντα βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η Metal Machinery 2018 αποτέλεσε δυναμικού B2B εργαλείο καθώς στο πλαίσιο της έκθεσης έκλεισαν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες πώλησης εξελιγμένου βιομηχανικού εξοπλισμού τόσο σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όσο και σε μικρότερες στην Ελλάδα. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, διαπιστώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον και εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση για εξειδικευμένες λύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Για τη σύγχρονη βιομηχανία, η έρευνα και καινοτομία αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο πλαίσιο αυτό ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Κατεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε δηλώσεις του κ. Γεωργίου Βοσνιάκου ,Καθηγητή και Μηχανολόγου Μηχανικού του ΕΜΠ, θεωρήθηκε σημαντική η συμμετοχή τους στην έκθεση για να παρουσιάσουν ακριβώς αυτή την πρακτική τους διάσταση στην αγορά αλλά και ευκαιρία για να έρθουν σε επαφή με τη βιομηχανία. Στο περίπτερο του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή νέων φοιτητών ειδικές παρουσιάσεις και σεμινάρια για την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως του digitalization, στην βιομηχανική διαδικασία.

Ο κύριος Βασίλης Αποστόλου πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Μηχανημάτων και Επεξεργασίας Μετάλλου και ιδρυτής της ΠΡΟΜΑΚ ανέφερε: ‘’Αποτελεί πλέον ένα τεχνολογικό γεγονός. Είναι μια έκθεση που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Εν μέσω κρίσης, πραγματικά εξεπλάγην από την επιτυχία της Metal Machinery.

Η επιτυχία της έκθεσης αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των εκθετών. Ο κύριος Βαγγέλης Γκιζελής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γκιζελής Α.Ε και της Gizelis Robotics ΑBEE δήλωσε σχετικά: ‘’Στην Metal Machinery δώσαμε το παρών Έλληνες κατασκευαστές και εισαγωγείς μηχανημάτων και εξαρτημάτων επεξεργασίας μετάλλου. Πλέον χαμογελώ γιατί αυτό που περίμενα είναι πραγματικότητα.’’

Ο κύριος Καρβέλας Φώτης, διευθυντής στην εταιρεία Φώτης και Δημήτρης Καρβέλας ΟΕ που ασχολείται με το εμπόριο μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλου 50 χρόνια τώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘’Είμαι ενθουσιασμένος και θετικός για το μέλλον του κλάδου.’’

Η Metal Machinery 2018 τελέστηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ), ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Moisiadis Publications (Εργαλειομηχανές, Κοπή-Διαμόρφωση-Συγκόλληση),το περιοδικό Moulding καθώς επίσης και το περιοδικό Plant.

 


Metal Machinery 2018

9 – 11 Νοεμβρίου η ελληνική βιομηχανία ξαναβρίσκει τη δική της έκθεση

Το restart της εγχώριας παραγωγής και ο εθνικός στόχος για συνεισφορά του κλάδου της βιομηχανίας σε ποσοστό 12% μέχρι το 2020, δημιουργούν νέες ευκαιρίες και ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και επενδύσεων για τον εγχώριο κλάδο της μεταποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση για τη βιομηχανία της χώρας μας, η METAL MACHINERY 2018 επιστρέφει δυναμικά και δίνει την ευκαιρία σε προμηθευτές και πελάτες να δουν από κοντά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους κλάδους της επεξεργασίας μετάλλου, του βιομηχανικού εξοπλισμού και των νέων τεχνολογιών παραγωγής.

Καινοτόμες λύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες πρόσβασης σε νέες αγορές και προϊόντα, καθώς και νέες τάσεις όπως το digitalization και το smart manufacturing, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Η έκθεση απευθύνεται σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, της μηχανολογίας – μηχανουργίας, χάλυβα, σιδήρου, αλουμινίου, ηλεκτρολογικής μηχανικής, ενέργειας, ηλεκτρονικών, ναυπηγοεπισκευής, αυτοκινήτου, διυλιστηρίων κ.α.

Οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων, βιοτεχνιών, μηχανικούς παραγωγής, τεχνικούς διευθυντές, μηχανικούς σχεδιασμού, διαχειριστές ποιότητας, αγοραστές και ειδικούς σε θέματα ανάπτυξης και θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις λύσεις που προσφέρουν.

Ξεχωριστή για τη METAL MACHINERY 2018 είναι η συμμετοχή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Κατεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, το οποίο και θα προβάλλει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών με state of the art τεχνικές και παράλληλα θα παρουσιάσει την έρευνα που αναπτύσσει το εργαστήριο μέσα από χαρακτηριστικές εφαρμογές που μπορούν να οδηγήσουν σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ήδη στην έκθεση που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την βιομηχανική επανεκκίνηση της χώρας μας συμμετέχουν οι κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής αγοράς που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 300 οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η METAL MACHINERY 2018, διοργανώνεται από τις εταιρείες ROTA AE και TEXPO AE και θα ανοίξει τις πύλες της από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου στο Metropolitan EXPO στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποστηρικτής της METAL MACHINERY 2018 είναι ο ΣΕΚΕΜ ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ).

Σημειώνεται τέλος ότι για την έκθεση προγραμματίζονται δρομολόγια δωρεάν μεταφοράς επισκεπτών που θα εξυπηρετήσουν περισσότερες από 15 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων θέλουν να επισκεφθούν την έκθεση έχει ήδη ξεκινήσει η προεγγραφή επισκεπτών στο site www.metalmachinery.gr.

____________

Η βιομηχανία επιστρέφει με επενδύσεις

Του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου

Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν. Επεκτατική στρατηγική επενδυτική για πρώτη φορά από το 2008 ακολουθεί ο κλάδος.
Οι επενδύσεις στη βιομηχανία θα αυξηθούν και στην αγορά θα πέσουν τα επόμενα χρόνια 1,2-1,4 δις ετησίως για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Καθώς οι πληγές της 10ετούς κρίσης επουλώνονται, η βιομηχανία αρχίζει ξανά να ανακάμπτει και ο κλάδος καλύπτει το χαμένο έδαφος από τα χρόνια της πρωτοφανούς ύφεσης. Η σταθερή ανάκαμψη των πωλήσεων και οι θετικές προσδοκίες των βιομηχανιών, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε ενάρετο κύκλο, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Το comeback της βιομηχανίας συνιστά μια πρώτου μεγέθους επενδυτική ευκαιρία για κλάδους που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές και πάροχοι εξοπλισμού, πρωτίστως μηχανολογικού, καθώς τα περισσότερα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για αγορές μηχανημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, στην επόμενη 5ετία, οι ετήσιες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό θα υπερδιπλασιαστούν και τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά θα φτάσουν το 1,2-1,4 δις ετησίως.

Τα μεγέθη

Η αισιοδοξία για το παρόν και μέλλον της βιομηχανίας αποτυπώνεται  στην τελευταία έκθεση  της ΕΤΕ η οποία σημειώνει ότι η ελληνική βιομηχανία ανεβάζει ταχύτητα την επόμενη πενταετία. Ποιοι είναι οι δείκτες που γεννούν αισιοδοξία;Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΤΕ έχουν μεταστραφεί 5 κομβικοί δείκτες του βιομηχανικού κλάδου:1. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται με ρυθμό 4% ετησίως την τελευταία 2ετία 2. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 6 μονάδες στο πρώτο τετράμηνο του 20183. Ο κύκλος εργασιών που υποχώρησε κατά 4,9% ετησίως την πενταετία 2011 – 2014 σταθεροποιήθηκε και άρχισε να ανακάμπτει κατά 1,4% ετησίως την τριετία 2015 – 20174. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως την τριετία 2015 – 20175. Το μερίδιο της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε 3% σε σχέση με το 2015

Κρίση και επενδύσεις

Πριν την οικονομική περιπέτεια της χώρας, τη διετία 2006 – 2007 η βιομηχανία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, αξιοποιώντας σε ποσοστό 80% το παραγωγικό της δυναμικό. Έκτοτε καθώς η ζήτηση υποχώρησε, οι γραμμές παραγωγής χρησιμοποιούνταν όλο και λιγότερο, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο το 2015 (δείκτης χρησιμοποίησης 64%).  Ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις περιορίστηκαν στις απολύτως αναγκαίες. Πως μεταφράζεται αυτό σε χρήμα; Από 1,4 δις ευρώ ετήσιες  επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό την περίοδο 2000 – 2008, το 2015 οι επενδύσεις έπεσαν στο 0,6 δις ευρώ. Δύο χρόνια μετά καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση (14% ετησίως) με τις ετήσιες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό να ανέρχονται στα 0,9 δις ετησίως τα έτη 2016 και 2017.

Τι έρχεται

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η ΕΤΕ διατύπωσε δύο διαφορετικά σενάρια για τον κύκλο εργασιών και τις επενδύσεις της βιομηχανίας την επόμενη πενταετία. Το πρώτο (συντηρητικό) σενάριο προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4% ετησίως και των επενδύσεων στο 1,2 δις ετησίως. Το δεύτερο (πιο θετικό) σενάριο τοποθετεί στο 5,7% την αύξηση του κύκλου εργασιών και στο 1,4 δις ετησίως το ύψος των επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά για όσους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Οι κλάδοι

Σε ποιους επιμέρους κλάδους αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη ανάκαμψη και επομένως η μεγαλύτερη ζήτηση για επενδύσεις και νέο εξοπλισμό; Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, οι βιομηχανικοί κλάδοι που πρωταγωνιστούν με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής τον τελευταίο χρόνο  είναι τα φάρμακα, μέταλλα, τα τρόφιμα και τα μηχανήματα, ενώ αντίστοιχα στις εξαγωγές ηγούνται τα μέταλλα. Σε αυτούς τους κλάδους, τέλος, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης της ΕΤΕ, εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες. μεταλλικά προϊόντα, τα ορυκτά, τα φάρμακα, η ένδυση, τα έπιπλα και τα χημικά.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από κλαδική μελέτη-ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε 8/5/2018

____________

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι συμμετοχές

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι συμμετοχές στην έκθεση μηχανημάτων και τεχνολογιών επεξεργασίας μετάλλου και βιομηχανικού εξοπλισμού Metal Machinery.

Η έκθεση επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική αγορά 9-11 Νοεμβρίου του 2018 και αναμένεται να σημειώσει ανεπανάληπτη επιτυχία καθώς 9 μήνες πριν την διεξαγωγή της έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής αγοράς!

Η Metal Machinery θα παρουσιάσει μέσα από τους εκθέτες της το μέλλον για την επεξεργασία μετάλλου, του βιομηχανικού εξοπλισμού, τις τεχνολογίες παραγωγής κα σε μια διοργάνωση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Προγραμματίζονται δρομολόγια δωρεάν μεταφοράς επισκεπτών που θα εξυπηρετήσουν περισσότερες από 15 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

H Metal Machinery διοργανώνεται από τις εταιρείες ROTA AE και TEXPO AE με την υποστήριξη του ΣΕΚΕΜ.

Η έκθεση του κλάδου επιστρέφει δυναμικά!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το: +30 2 111 801 801

____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

METAL MACHINERY 2018
Η έκθεση του κλάδου επιστρέφει δυναμικά 9-11 Νοεμβρίου 2018

Η Metal Machinery, η έκθεση μηχανημάτων και τεχνολογιών επεξεργασίας μετάλλου και βιομηχανικού εξοπλισμού επανέρχεται δυναμικά στην ελληνική αγορά μετά από 10 χρόνια απουσίας, υπό την διοργάνωση των εταιρειών ROTA AE και TEXPO AE με την υποστήριξη του ΣΕΚΕΜ. (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμπορων και Κατασκευαστών Μηχανημάτων Επεξεργασίας Μετάλλου – Κοπής – Συγκόλλησης).

Η Metal Machinery θα πραγματοποιηθεί από τις 9-11 Νοεμβρίου 2018 στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα. Στόχος της έκθεσης είναι να συγκεντρώσει όλη την αγορά τεχνολογιών και μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλου και βιομηχανικού εξοπλισμού και να αποτελέσει το κέντρο των εξελίξεων του κλάδου.

Η Metal Machinery 2018 θα δώσει το δυναμικό της παρών με μία μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάσει μέσα από τις σημαντικότερες εταιρείες, τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και όλες τις νέες υπηρεσίες.

Η έκθεση θα προσελκύσει τη βιομηχανία, τα μεγάλα εργοστάσια, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όλους τους ειδικούς, μηχανικούς σχεδιασμού, μηχανικούς παραγωγής, διαχειριστές ποιότητας, τεχνικούς διευθυντές, κ.α.

Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή όπου η παραγωγή παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές, με το digitization και το smart manufacturing να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της.


LOGO_connect_