Νέα

Metal Machinery 2018

Στα 2,6 δις ευρώ οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό το πρώτο 6μηνο του 2018

Του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑ 19,3% ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ. ΜΟΧΛΟΣ Η ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Νέα στοιχεία που δείχνουν σημαντική άνοδο και θετική προοπτική για τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο πρώτο μισό του 2018 επενδύθηκαν πάνω από 2,6 δις ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Η θεαματική αύξηση στις επενδύσεις έρχεται ως αποτέλεσμα των ενισχυμένων αναγκών της βιομηχανίας λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των εξαγωγών. Μάλιστα σύμφωνα με το ΣΕΒ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καλλιεργώντας θετικές προσδοκίες για τις επενδύσεις της βιομηχανίας αλλά και τη ζήτηση σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Πιο αναλυτικά , σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν:

  • κατά 10,4% στο Β τρίμηνο του 2018 και
  • 11,8% στο Α εξάμηνο του 2018

Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οι οποίες ενισχύθηκαν:

  • Κατά 19,3% στο Β τρίμηνο του 2018 και
  • 19,1% στο Α εξάμηνο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για το ύψος των επενδύσεων σε απόλυτα μεγέθη. Σε τρέχουσες τιμές οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό στο Β τρίμηνο έφτασαν τα 1,332 δις ευρώ ενώ συνολικά στο Α εξάμηνο στα 2,65 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κινητήριος μοχλός όχι μόνο για την αύξηση των επενδύσεων αλλά συνολικά του ελληνικού ΑΕΠ (1,8% στο 2ο τρίμηνο) ήταν οι εξαγωγές αγαθών (βιομηχανία) και υπηρεσιών (τουρισμός), οι οποίες αυξάνονται με ρυθμό +9% και +8,4% αντίστοιχα κατά το 1ο εξάμηνο του 2018.

Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης του ΣΕΒ, η δυναμική πορεία των εξαγωγών αναμένεται να συνεχιστεί, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

 


Βελτιώνεται το κλίμα στη βιομηχανία, ποιοι δείκτες εκπέμπουν αισιοδοξία

Του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου

Σοβαρές ενδείξεις ότι ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής ανακάμπτει σταθερά και ότι η εγχώρια μεταποίηση έχει εισέλθει σε διατηρήσιμο ανοδικό κύκλο, προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Όλοι οι βασικοί δείκτες της έκθεσης που αφορούν τον κλάδο της βιομηχανίας διατηρούν θετικό πρόσημο, με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών να επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και οι αποφάσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας συμβάλουν στη σταθεροποίηση και ενισχύουν τις προσδοκίες για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Ειδικά για τη βιομηχανία, όπως υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, η ανάκαμψή της συνεχίζει να υποστηρίζεται δυναμικά από τον κλάδο των εξαγωγών. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο οι εξαγωγές πλην καυσίμων αυξήθηκαν κατά 11,1% την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,7%.

Οι δείκτες

Ποιοι είναι όμως οι επιμέρους δείκτες που γεννούν ισχυρές προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής τροχιάς της βιομηχανίας και κατά συνέπεια για διατήρηση και περαιτέρω αύξηση της ζήτησης;

Καταρχάς το ΙΟΒΕ επικαλείται την – έστω και οριακά – αυξημένη βιομηχανική παραγωγή το Μάιο (+0.5%) σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος διαμορφώνεται τον Ιούλιο υψηλότερα έναντι του Ιουνίου, στις 105,9 (από 103,1) μονάδες, και σημαντικά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (96,6 μον.).

Ακόμη πιο ενθαρρυντικές είναι οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα και την παραγωγή τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα το 29% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 8% μείωση.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δείκτες:
• Απασχόληση: το 15% των επιχειρήσεων προβλέπει άνοδο και μόλις 6% κάμψη.
• Πωλήσεις: το 34% περιμένει άνοδο και το 8% μείωση
• Επίσης βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα προκύπτει για τις παραγγελίες αλλά και την τρέχουσα ζήτηση.

Τέλος οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 4,4 μήνες, και το ποσοστό χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού στο 70,5% που θεωρείται εξαιρετικά υψηλή επίδοση και αποτελεί ακόμη μία ένδειξη για την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε εξοπλισμό.

Συμπερασματικά, τα οικονομικά στοιχεία αλλά και οι εκτιμήσεις των ίδιων των επιχειρήσεων δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η θετική τροχιά για τον βιομηχανικό κλάδο.

 

 


 

Η βιομηχανία επιστρέφει με επενδύσεις

Του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου

Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν. Επεκτατική στρατηγική επενδυτική για πρώτη φορά από το 2008 ακολουθεί ο κλάδος.
Οι επενδύσεις στη βιομηχανία θα αυξηθούν και στην αγορά θα πέσουν τα επόμενα χρόνια 1,2-1,4 δις ετησίως για μηχανολογικό εξοπλισμό.

Καθώς οι πληγές της 10ετούς κρίσης επουλώνονται, η βιομηχανία αρχίζει ξανά να ανακάμπτει και ο κλάδος καλύπτει το χαμένο έδαφος από τα χρόνια της πρωτοφανούς ύφεσης. Η σταθερή ανάκαμψη των πωλήσεων και οι θετικές προσδοκίες των βιομηχανιών, δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε ενάρετο κύκλο, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Το comeback της βιομηχανίας συνιστά μια πρώτου μεγέθους επενδυτική ευκαιρία για κλάδους που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές και πάροχοι εξοπλισμού, πρωτίστως μηχανολογικού, καθώς τα περισσότερα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για αγορές μηχανημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, στην επόμενη 5ετία, οι ετήσιες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό θα υπερδιπλασιαστούν και τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά θα φτάσουν το 1,2-1,4 δις ετησίως.

Τα μεγέθη

Η αισιοδοξία για το παρόν και μέλλον της βιομηχανίας αποτυπώνεται  στην τελευταία έκθεση  της ΕΤΕ η οποία σημειώνει ότι η ελληνική βιομηχανία ανεβάζει ταχύτητα την επόμενη πενταετία. Ποιοι είναι οι δείκτες που γεννούν αισιοδοξία;Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΤΕ έχουν μεταστραφεί 5 κομβικοί δείκτες του βιομηχανικού κλάδου:1. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται με ρυθμό 4% ετησίως την τελευταία 2ετία 2. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 6 μονάδες στο πρώτο τετράμηνο του 20183. Ο κύκλος εργασιών που υποχώρησε κατά 4,9% ετησίως την πενταετία 2011 – 2014 σταθεροποιήθηκε και άρχισε να ανακάμπτει κατά 1,4% ετησίως την τριετία 2015 – 20174. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως την τριετία 2015 – 20175. Το μερίδιο της Ελλάδας στο παγκόσμιο εμπόριο αυξήθηκε 3% σε σχέση με το 2015

Κρίση και επενδύσεις

Πριν την οικονομική περιπέτεια της χώρας, τη διετία 2006 – 2007 η βιομηχανία είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, αξιοποιώντας σε ποσοστό 80% το παραγωγικό της δυναμικό. Έκτοτε καθώς η ζήτηση υποχώρησε, οι γραμμές παραγωγής χρησιμοποιούνταν όλο και λιγότερο, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο το 2015 (δείκτης χρησιμοποίησης 64%).  Ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις περιορίστηκαν στις απολύτως αναγκαίες. Πως μεταφράζεται αυτό σε χρήμα; Από 1,4 δις ευρώ ετήσιες  επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό την περίοδο 2000 – 2008, το 2015 οι επενδύσεις έπεσαν στο 0,6 δις ευρώ. Δύο χρόνια μετά καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση (14% ετησίως) με τις ετήσιες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό να ανέρχονται στα 0,9 δις ετησίως τα έτη 2016 και 2017.

Τι έρχεται

Και όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Η ΕΤΕ διατύπωσε δύο διαφορετικά σενάρια για τον κύκλο εργασιών και τις επενδύσεις της βιομηχανίας την επόμενη πενταετία. Το πρώτο (συντηρητικό) σενάριο προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4% ετησίως και των επενδύσεων στο 1,2 δις ετησίως. Το δεύτερο (πιο θετικό) σενάριο τοποθετεί στο 5,7% την αύξηση του κύκλου εργασιών και στο 1,4 δις ετησίως το ύψος των επενδύσεων. Τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά για όσους έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να καλύψουν τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Οι κλάδοι

Σε ποιους επιμέρους κλάδους αναμένεται να καταγραφεί η μεγαλύτερη ανάκαμψη και επομένως η μεγαλύτερη ζήτηση για επενδύσεις και νέο εξοπλισμό; Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, οι βιομηχανικοί κλάδοι που πρωταγωνιστούν με τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής τον τελευταίο χρόνο  είναι τα φάρμακα, μέταλλα, τα τρόφιμα και τα μηχανήματα, ενώ αντίστοιχα στις εξαγωγές ηγούνται τα μέταλλα. Σε αυτούς τους κλάδους, τέλος, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης της ΕΤΕ, εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες. μεταλλικά προϊόντα, τα ορυκτά, τα φάρμακα, η ένδυση, τα έπιπλα και τα χημικά.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από κλαδική μελέτη-ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε 8/5/2018